2018.04.20.
10:58

Írta: Lazlo Nardin

Suzuki Baleno 1.2 GL (2017) - Budget hot hatch kis hibával, avagy Swift Pullman

Az autót kicsit több, mint egy éve vásároltam, így ez egy amolyan tartósteszttel kombinált vásárlási tanácsadó az aktuális Suzuki modellekhez.
img_2827.JPGNyúlánk forma, még téli gumikon, acélfelni fetisiszták előnyben

Egy akkor 17 éves benzines, sorhatos BMW-ből ültem át a Balenoba. Mindenki egyből megjegyezte, hogy micsoda éles váltás, nem volt rossz átülni egy Suzukiba? Nos igen is és nem is. A BMW nekem azt a tökéletes élményt adta, amire egy autó vezetésénél vágytam, az együtt eltöltött első közös 100 méteren jeleztem (akkor még) menyasszonyomnak, hogy már ezért megérte.
Eltelt azonban egy kis idő és olyan dolgok kerültek előtérbe (esküvőszervezés és jegyes oktatás vidéken, lakásvásárlás, -felújítás, egy másik lakás felújítása, majd a gyermekáldás), melyek rengeteg utazással jártak és mint mostanra fiatal suhancból, felelős családfővé vált férfiú, nem engedhettem meg magamnak, hogy olyan autóm legyen, ami akár csak egy napra is kiessen a mókuskerékből. Márpedig Bömbike ilyen volt, hobbi autónak kiváló és fantasztikus élményautó, de napi használósnak a budapesti forgalomban, a lehető legrosszabb választás (érdekes, hogy volt vagy 6 francia autónk, de azok közül egy se hagyott ott az úton, ezt jellemzően inkább német autókkal tapasztalom). Rossz választás már csak azért is, mert el kezdtem sajnálni, a pesti utak napi szinten rázták szét a futóművet, valamint azért is, mert városban nagyon sokat eszik, ami nagy költséggel jár, a biztosítási és egyéb szervíz díjakon felül. Persze lehet mondani, hogy aki ilyen hedonista gépet akar, az fizessen, vagy másképp: akinek futja majomra, legyen pénze banánra is.
img_2810.JPGEgész jó a kiállása, hátul kis szárnyban végződik a forma

További banánfürtök vásárlása helyett elhatároztam, hogy le kellene cserélni valami nagyon kicsire, nagyon gazdaságosra, nagyon megbízhatóra és lehetőleg újra, csak hogy elég drasztikus legyen a váltás, megfűszerezve olyan apróságokkal, hogy ne legyen turbós, közvetlen befecskendezéses és a kettős tőmegű lendkerékhez se ragaszkodnék. Felcsaptam egy Excel táblát és kiszámoltam, nagyjából milyen fogyasztáskülönbség (és egyéb költségvonzatok) hozná vissza azt a lízingdíjat, amit egy új autóra fizetnénk, a BMW-t beadva önerőnek.

img_2798.JPGNappali fény, kardfog stílusban

Ezzel egy időben jelent meg Totalcaron az új Ignis tesztje és férfiasan bevallom, én nagyon szerelmes lettem belé. Tetszett az egyedi formavilága, szerintem egy Mini vagy Fiat 500 mellett, amik már évek óta ugyanazt a formavilágot erőltetik, egy igazán egyedi kis motorizált pattanás. Valamint nagyon jókat írtak már több Suzuki tesztben az új 90 lóerős 1.2-es Dualjet motorról.
Írtam is rögtön az asszonynak, hogy nézze meg, tetszik-e, ha igen, elmegyünk megnézni egy szalonban. Aranyos volt, nem hülyézett le, csak annyit mondott, hogy a hátuljával nehezen tud megbarátkozni, de nézzük meg.
img_2833.JPGTökéletes bevásárló kocsi

Bementünk, oda-vissza jártunk a különböző modellek között, nekem nagyon tetszett az Ignis, viszont volt kiállítva egy Baleno is, mely azonnal megnyerte páromat és azután folyamatosan vissza-vissza tértünk a típushoz, majd egy idő után megállt mellette és nem tágított. Pár nap múlva megrendeltük, vagyis pontosabban rögtön kettőt, mert édesapámnak is nagyon megtetszett. Mint már a családalapításra készülő anyatigrisnek végül teljesen igazat kellett adnom, életünk abban a stádiumában nem volt értelme megvenni az Ignist, annyira kicsi (Baleno: 3995 mm, Ignis: 3700 mm). Ez a 30 centi a lábtérben (innen is a cím) és a csomagtartóban nyílvánul meg különbségként.
Az Ignisben a babakocsi, csak a tetőn utazhatott volna, a csomagtartó szűkössége miatt (Baleno: 355 liter, Ignis: 260 liter), míg a Baleno igazi málhás szamár, fejedelmi lábtérrel - nem vicc, az e46-nál jobban el lehet férni.
img_2781.JPG"Diszkrét" króm csík a hátulján

A Baleno is rendelhető volt az új K12C kódú motorral, melyen kívül mást nem is javaslok annak, aki új, kis Suzuki vásárlásán töri a fejét. Igazi városi hot hatch-é teszi, vagyis tenné az autót, de arra is mindjárt kitérek, miért csak tenné. Egyenesen a Hungária körút Porsche 911 GT3 RS-e, a Thököly út BMW M2-ese lesz 4000 és afölött forgatva, elég jól lehet vele tetriszezni a sorok között és bár ez távol áll tőlem, de a kis Suzu kihozza az emberből. Ilyenkor azonban nem árt vigyázni, mert télen akár 6,5 liter is lecsúszhat a torkán. Egyébként 5 liter körül nagyon könnyen tartható városban, nekem 4,6 volt a legkevesebb, még a bejáratás alatt és 6,6 liter a legtöbb utánfutóval, autópályán, így a viszonylag kicsi, 37 literes tank sem probléma. Alapjárat közelében egyébként nagyon csendes, többször kérdezték már, hogy hibrid-e, sőt egyszer egy tüzépen a targoncás majdnem letolatott, mert nem hallotta, hogy mögötte közlekedek. Ami nagyon fontos még, hogy bár új autó, mégse sajnálom a BMW-vel szemben, amit a végén már hímes tojásként használtam. Úgy gondolom, hogy ez a napi használatú autó legnagyobb értéke.

img_2791.JPG

A nagyon jó fogyasztása és az autó rugalmassága a pici, 865kg-os önsúlyának is köszönhető, és aki eddig nevetett a hot hatch-es vonalon, annak íme a Fiat Panda 100 HP és a Baleno adatainak az összehasonlítása: 

Panda: 101 lóerő (@6000), 131 NM (@4250), 975 kg. 9,65 kg jut 1 lóerőre.
Baleno: 90 lóerő (@6000), 120 NM (@4400), 865 kg. 9,61 kg jut 1 lóerőre.

A fentiekből is látszik, hogy 10 lóerővel ugyan gyengébb a Suzuki, viszont 110 kilóval könnyebb is, így a tömeg-lóerő arány közel azonos.

Nem régiben vezettem egy szintén új 1.4-es, 90 lóerős Corsát és azon nagyon jól lehetett érezni mennyit jelent az a kb 250 kilós különbség (1163-1199 kg-ot adnak meg vezetővel, tehát számoljunk csak 1100 kilogrammal), az amúgy lelkes motornak, mind teljesítményben, mind fogyasztásban (Balenohoz képest kb 1,5 - 2 liter plusz, ugyanúgy vezetve).
img_2787.JPGSzépen terpeszt, vonóhorog tolatóradar helyett, macifül lámpák

Az 5 fokozatú váltója nagyon jó, precíz kis szerkezet, nem hiányzik a 6. sebességi fokozat, szóval műszakilag nagyon egyben van. Amiért azonban mégse lesz mini hot hatch, az a futóműve. Kóvályog, mint az tudjuk micsoda a levegőben, nincs az a stabil érzésünk, hogy na most itt szépen berakjuk tőre a kanyarban, amihez a halott kormányzás is rátesz egy lapáttal (édesapámén egyébként a vadiúj kerék szett újracentrírozása és egy futómű állítás javított egy kicsit - neki az autó egyenes futásával is komoly gondjai voltak). Először gyanakodtam, hogy elszoktam a virsli gumitól és ezek a Bridgestone Ecopia-k lesznek a bűnösök, de nem. A képeken is még fent lévő Michelin Alpin téli gumikkal is hasonlóan viselkedik az autó, még ha jobban is tapad.
Winkler a Totalcartól ódákat zengett az új Swift futóművéről, ha lesz lehetőségem, kipróbálom azt is. Látatlanban azt tanácsolnám, hogy akinek fontos a vezetési élmény, az vegye a Swiftet, akinek nagyobb csomagtartó kell, annak ott a Baleno.

img_2873.JPGA bőrkormány sokat dob a belsőtér, amúgy elég egyszerű anyaghasználatához. Kormányról vezérelhető a rádió és a bluetooth-os kihangosító

A felszereltségről annyit, hogy a GL talán a legjobb kompromisszum, az utakon is ebből látom a legtöbbet. Minden megtalálható benne, ami számomra szükséges és nincs benne semmi olyan, amit fölöslegesnek tartanék. A klíma és az elektromos ablak elöl manapság már alapfelszereltség, a bluetooth-os kihangosító egy nagyon jó biztonsági extra, még ha nem is mindig tud egymásra hangolódni az autó és a telefon, valamint a bőrkormány az, ami emberi érzést ad vezetés során, hiszen legtöbbször azt fogdossuk. A GL felszereltségen felül egy vonóhorgot rendeltem (kb 100 ezer forint) még az autóhoz, hiszen a felújítások során nagy hasznát vettem, hogy el tudom vele húzni az utánfutónkat - nekem visszahozta már az árát. Az ülések is jó nagyok, jól be lehet állítani a vezetőét, a műszerfal és az egész környezet pedig egyszerű, de nem fájóan ázsiai.

img_2857.JPGA másfél literes palack jól mutatja a hátsó helykínálatot, a pokróc nem a szériafelszereltség része, viszont hasznos a baba hordozó alá

Tiszta szívvel merném tehát ajánlani azoknak, akik olcsón és egyszerűen szeretnék megoldani a közlekedést, lemondások nélkül, valamint nem szeretnék, ha az autó téma náluk bármilyen vesződséggel járna. Listaára jelenleg 3,98 millió forint, mely nagyon magasnak tűnhet, ám nem kell megijedni, amikor mi vettük, nagyjából 700 ezer forintos kedvezményt kaptunk, mellyel már igen kedvezőnek mondható az ára. A Suzuki jelenleg több olyan modellt kínál, melyek esetleg egymás vetélytársai is lehetnének, én azonban ennek örülök, mert véleményem szerint így mindenki megtalálhatja az elvárásainak megfelelő példányt. Ignis az egyediségre vágyó egyedülállóknak, a Swift egy jól vezethető kisautó, a Baleno pedig azoknak, akik kacsintgatnak a családos élet felé, de még nincs úton a harmadik gyerek. Minden másra pedig ott a MasterCard és a BMW M2 Competition.

Szólj hozzá!

Címkék: teszt suzuki baleno

A bejegyzés trackback címe:

https://lazlonardin.blog.hu/api/trackback/id/tr8713850804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása